KEDİ AŞILARI
Yavru kediler normalde hayatlarının ilk birkaç haftasında annelerinin sütünden temel bağışıklık oluşturan antikorlar alırlar. Bu geçici bir bağışıklık desteği sağlar ancak sütten kesildikten sonra bulaşıcı hastalıklara karşı korunmak için yavru kediler düzenli aşılara ihtiyaç duyarlar.
Yavru kediler ve yetişkin kediler için temel aşılar;
- Feline Herpes Virus, Feline Calici Virus ve Feline Panleukopeni aşısı (üçlü karma aşı)
- Rabies (Kuduz aşısı)
Kediler için temel olmayan veteriner hekim tavsiyesiyle uygulanan aşılar;
- FeLV veya kedi lösemi virüsü aşısı
- FIV veya kedi immün yetmezlik virüsü aşısı
- Chlamydia Felis aşısı
Feline Herpes Virus (Kedi Herpes Virüsü);
Bu virüs genellikle ölümcül değildir ancak yavruyken enfekte olursa kediyi ömür boyu sürecek bir deformiteyle bırakabilir. Virüs gözde, sinüste ve solunum yolunda iltihaplanmaya ve enfeksiyona neden olur. Enfekte kediler virüsü sağlıklı bir kediye kolayca bulaştırabilir.
Feline Calici Virus (Rinotrakeit veya Kedi Kalisi Virüsü);
Virüs solunum yolu enfeksiyonlarına ve ağız enfeksiyonlarına neden olur. Bu enfeksiyonlar hafif vakalardan şiddetli vakalara kadar değişir. Oldukça bulaşıcıdır ve barınaklarda, başıboş kedi kolonilerinde ve evcil hayvan dükkanlarında kolayca yayılmasıyla bilinir. Calicivirus genellikle ölümcül değildir ve çoğu kedi tamamen iyileşir.
Feline Panleukopeni (Kedilerde Panlökopeni);
Kedi parvovirüsünün neden olduğu son derece bulaşıcı ve potansiyel olarak ölümcül bir hastalıktır. Yavru kediler en çok etkilenenlerdir.
Kuduz;
Kuduz, sinir sistemine saldıran bir virüsün neden olduğu ölümcül bir hastalıktır. Hastalığın dış belirtileri ortaya çıktığında, kuduz neredeyse her zaman ölümcüldür. Bununla beraber %100 önlenebilir. Hayvanlarınızı aşılatarak ve hastalığı yayabilecek vahşi yaşamdan uzak tutarak kuduz enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
FeLV veya Kedi Lösemi Virüsü;
Kedinin bağışıklık sistemine saldırarak onun enfeksiyona ve hastalığa karşı daha duyarlı hale gelmesine neden olur ayrıca bazı kanser türlerine yakalanma riskini de artırır ve kedilerin karşılıklı bakımı, yiyecek ve su paylaşımı, çiftleşme veya enfekte kedilerin ısırmasıyla bulaşır.
FIV veya kedi bağışıklık yetersizliği virüsü;
Kedigillerde AIDS'e neden olan ve potansiyel olarak ölümcül olan kan yoluyla bulaşan bir viral enfeksiyondur. Enfeksiyon, diğer kedilerin ısırık yaraları yoluyla yayılır veya bir anne kediden plasenta yoluyla veya sütüyle yavrularına bulaşır.
Chlamydia Felis;
Diğer kedilerle doğrudan temas yoluyla yayılır ve yavru kedilerde konjonktivite ve üst solunum yolu hastalığına neden olur.