Kedi ve Köpeklerde Yurt Dışına Çıkışlarda Gerekli Belgeler ve Yapılması Gereken İşlemler

 


    Yurtdışına seyahat etmek isteyen evcil hayvanlar için mikroçip taktırılması zorunludur. Mikroçip, hayvanınızın kimlik bilgilerinin kaydedildiği küçük bir elektronik cihazdır ve Veteriner Hekim tarafından hayvanın deri altına yerleştirilir. Bu uygulama yapılırken dikkat edilmesi gereken konu mikroçipin ISO 11784 veya 11785 standartlarına uygun olmasıdır. Mikroçip işlemi, pasaportla birlikte yapılmalı ve uygulama tarihi pasaporta Veteriner Hekim tarafından kaydedilmelidir.

    Mikroçip taktırmanın ardından, evcil hayvanınızla yurtdışına çıkış yapabilmek için belirli belgeleri hazırlamanız gereklidir.

    Bu belgelerden biri Ev Hayvanı Pasaportu’dur ve mikroçip ve yurtdışına çıkış işlemleri için zorunlu bir belgedir. Pasaport, hayvanın kimlik ve sağlık bilgilerini içerir. Mikroçip numarası kısmı boş olan pasaportlar geçersizdir.

    Kuduz aşısı, evcil hayvanınızın yurtdışına çıkışında olmazsa olmazdır. Ek olarak bazı ülkeler kuduz titrasyon testi isteyebilir. Kuduz aşılamasından en az 30 gün sonra veteriner hekim tarafından alınan kan örneği istenilen diğer belgelerle beraber kuduz antikor titrasyon testi için Avrupa Komisyonu tarafından yetkilendirilmiş Türkiye'deki tek laboratuvar olan Ankara Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderilir. Test sonucu yaklaşık 2 -3 hafta içinde gelmektedir. Aşı daha önceki bir tarihte yapılmış ise yapılış tarihinden itibaren 1 yıldan fazla bir zaman geçmemiş olması gerekmektedir.

    Hayvanın kanında yeterli antikor seviyesinin bulunup bulunmadığını gösteren kuduz titrasyon testinin seyahatten 3 ay önce yapılması gerekir.

    Yurt dışına çıkmadan önce almanız gereken belgelerden biri de evcil hayvanınızın sağlıklı olduğunu ve seyahate uygun olduğunu gösteren sağlık sertifikasıdır. Yolculuk tarihinizi belirleyerek, birkaç gün öncesinde (yasal mevzuata göre en erken çıkışa 48 saat kala), yanınızda tüm belgeler olmak şartı ile bağlı bulunduğunuz İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne giderek Uluslararası Sağlık Sertifikası almalısınız.

    Her ülkenin evcil hayvan kabul prosedürü farklıdır. Bu nedenle gideceğiniz ülkenin uygulamalarını önceden öğrenmelisiniz.

    Havayolu şirketleri de evcil hayvan taşımacılığı konusunda farklı kurallar uygulayabilir. Taşıma kabininin boyutları, uçuş sırasında sağlanması gereken koşullar gibi detayları önceden öğrenmenizde fayda var.

    Yurt dışı seyahatlerde özetle;

    1. Evcil hayvanınız mikroçip ile kimliklendirilmiş olmalıdır.
    2. Kuduz aşısı yapılmış olmalıdır.
    3. Tüm aşıların yapılmış olduğunu belirten, kimlik ve mikroçip bilgilerinin bulunduğu karnesi (pasaport) olmalıdır.
    4. Kuduz titrasyon testi yapılmış ve sonucu alınmış olmalıdır.
    5. Sağlık sertifikası alınmalıdır.