KÖPEK AŞILARI
Köpek aşıları yavru döneminde başlar ve köpeğinizin yaşamı boyunca düzenli takviyelerle devam eder. 'Temel' yavru aşıları köpeğinizi en yaygın yaşamı tehdit eden hastalıklardan korur ve bunları her köpek için olmazsa olmaz hale getirir. 'Temel Olmayan' aşılar parklarda, barınaklarda ve pansiyonlarda karşılaşılabilecek diğer hastalıklara karşı koruma sağlar.
Yavru köpekler ve yetişkin köpekler için temel aşılar;
- Canine Distemper Virus aşısı
- Canine Adenovirus aşısı
- Canine Parvovirus aşısı
- Rabies (Kuduz aşısı)
- Canine Parainfluenza Virus aşısı
- Bordetella Bronchiseptica (Bronchine) aşısı
- Leptospira spp. aşısı
Köpekler için temel olmayan veteriner hekim tavsiyesiyle uygulanan aşılar;
- Borrelia burgdorferi (Lyme) aşısı
Canine Distemper Virus (Köpek distemper virüsü);
Enfekte hayvanlarla burundan buruna temas yoluyla veya enfekte bir hayvanın idrarını, kusmuğunu veya dışkısını koklayarak yayılan son derece bulaşıcı, genellikle ölümcül bir viral hastalığa neden olur.
Canine Adenovirus (Köpek adenovirüsü);
Lenf sistemine yayılan ve karaciğer ile böbreklere zarar veren, genellikle enfekte bir damlacığın solunması veya yutulması yoluyla bulaşan bir karaciğer hastalığı oluşturur.
Canine Parvovirus (Köpek parvovirüsü);
Enfekte bir hayvanın tükürüğü, kusmuğu veya dışkısıyla temas yoluyla bulaşan, gastrointestinal sistemi, kemik iliğini ve lenfatik sistemleri etkileyen viral bir hastalık etkenidir ve genellikle ölümcüldür.
Kuduz;
Kuduz, sinir sistemine saldıran bir virüsün neden olduğu ölümcül bir hastalıktır. Hastalığın dış belirtileri ortaya çıktığında, kuduz neredeyse her zaman ölümcüldür. Bununla beraber %100 önlenebilir. Hayvanlarınızı aşılatarak ve hastalığı yayabilecek vahşi yaşamdan uzak tutarak kuduz enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
Bordetella bronchiseptica bakterisi ve Canine Parainfluenza virüsü;
Diğer birkaç farklı mikroorganizma ile birlikte Barınak Hastalığı (Kennel Cough) olarak bilinen Enfeksiyöz Trakeobronşit hastalığına neden olurlar. Köpeklerin solunum yollarını etkileyen bir hastalık olup yoğun öksürüğe neden olması ve kalabalık alanlarda yaşayan köpekler arasında oldukça bulaşıcı olması sebebiyle ‘’barınak öksürüğü” olarak da bilinir.
Leptospira spp.;
Leptospirosis hastalığı etkenidirler. Bu bakteriler dünyanın her yerinde toprakta ve suda bulunabilir. Hastalığa neden olabilen birçok Leptospira bakterisi türü vardır. Hastalık yıllık yağışın yüksek olduğu sıcak iklimlerde daha yaygındır. Yaş, cins, yaşam tarzı, coğrafi konum, yılın zamanı ve diğer faktörlerden bağımsız olarak tüm köpekler leptospiroz riski altındadır. Göletler, nehirler, göller veya akarsular gibi yavaş akan veya durgun su kaynaklarına maruz kalma veya buralardan su içme hastalık riskini arttırır.
Borrelia burgdorferi;
Belirli keneler aracılığıyla bulaşan bir bakteri türü olup Lyme hastalığına neden olur. Borellia bakterisiyle enfekte olmuş köpeklerin çoğu hiçbir belirti göstermeden sağlıklı görünür. Enfekte köpeklerin küçük bir yüzdesi (%5 ila %10) hastalık belirtileri gösterir ve bu belirtiler oldukça şiddetli olabilir. Lyme hastalığının teşhisi zor olabilir. Bu nedenle kene ısırıklarından korunmak ve köpekleri hastalığa karşı aşılamak önemlidir.